SON EKLENENLER

SENDİKALI İŞÇİNİN GELİR GELİR KAYBI DAHA AZ

DİSK'e bağlı Genel-İş Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan "Covid-19 Salgınının DİSK/Genel-İş Üyeleri Üzerindeki Etkileri Araştırması” raporu yayımlandı.
17 Eylül 2020 07:43

DİSK Araştırma Merkezi'ne bağlı Genel-İş Araştırma Dairesi, salgınla beraber Genel-İş Sendikası üyesi işçilerin çalışma koşullarındaki değişimleri ele alan "Covid-19 Salgınının DİSK/Genel-İş Üyeleri Üzerindeki Etkileri Araştırması” raporunu yayımladı.

Salgın sürecinde Genel-İş üyesi işçilerin yüzde 50'sinin çalışma biçiminin değiştiğini aktaran raporda ayrıca, borçlanmanın da arttığı belirtildi.

'SENDİKALI OLDUKLARI İÇİN ÜCRET VE GELİR KAYBI AZ'

Salgın boyunca çalışma sürelerindeki değişime de dikkat çekilen araştırmada, Genel-İş üyesi işçilerin yüzde 35,4’ünün çalışma süresinin azaldığı, yüzde 13,8’inin ise çalışma süresinin arttığı ifade edildi. Araştırmadfa yer alan işçilerin ortalama net ücretlerinin 'asgari ücret ile 3.500 TL' arasında olduğu belirtilirken, sendikalı olmaları sebebiyle ücret ve gelir kayıplarının az olduğu da aktarıldı.

'İŞKUR ÖDENEKLERİNDEN FAYDALANAN YÜZDE 10'

Araştırmaya göre Genel-İş üyesi işçilerin yüzde 57,1'i salgın dönemi boyunca ekonomik zorluklarla boğuşurken, yüzde 69'unun ise  1 aydan daha az geçinecek parası var. Tüm bu verilere rağmen işçilerin yalnızca yüzde 10'u İŞKUR ödeneklerinden yararlanabilirken, diğer yüzde 10'u ise İŞKUR dışındaki ödeneklerden yararlanmak zorunda kaldı.

'ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, BORÇLANMA ARTTI'

Raporda yer alan başka bir veriye göre ise işçilerin alım gücünde düşüş gözlemlendi. Daha ucuz besinlere yönelmek zorunda kalan işçilerin salgın döneminde borçlanma oranlarının da arttığı ifade ediliyor.

'İŞYERLERİNDE ÖNLEMLER YETERSİZ!'

Genel-İş üyesi işçilerin yüzde 25,5’inin çalışma arkadaşı/arkadaşlarının Covid-19’a yakalandığı aktarılan raporda, işyerlerinde alınan önlemlerin de yetersiz olduğu belirtildi. Bu nedenle işçilerin yüzde 80’inin kendini veya hem işini hem kendini tehlikede hissettiği gözlemlendi

SENDİKA BÜLTENİ

KAMUDA BUGÜN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER