SON EKLENENLER

Lisanslı mühendislerin sınav şartının kaldırılmasına itiraz

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edilen Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne tepki büyük. Teklife göre harita ve kadastro mühendislerinin lisanslı olabilmesini sağlayan sınav şartı kaldırılacak.
27 Mart 2021 09:13

Tapulu taşınmazlara ait sınırların ölçüm işlerinin yetkisinin 2010 yılında sınavı kazanan harita kadastro mühendislerine devredildi. Bu kapsamda lisanslı harita ve kadastro büroları kuruldu. Meclis’e getirilen teklifle, lisanslı harita ve kadastro mühendislerinin belge sahibi olabilmesinin özel şartlarından sınav kaldırılacak. Düzenleme kabul edilirse yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Konuya ilişkin TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin yaptığı açıklamada, yasa teklifinin geri çekilmesi gerektiği vurgulandı. Harita ve kadastro mühendislerinin büyük çoğunluğunu ilgilendiren düzenlemenin kapalı kapılar ardında hazırlanmasının kabul edilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, asıl amacın büyük sermaye sahibi şirketlerin tekelleşmesinin sağlanması olduğu belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Şeffaf, katılımcı bir anlayışla, ortak akıl ve bilimin önderliğinde en doğru çözümü bulalım. Meslektaşlarımızın çok büyük çoğunluğu bu yasa teklifini doğru bulmamaktadır. Yasa teklifi geri çekilerek, meslektaşlarımızın tamamının uzlaştığı, ciddi kamu denetiminin olduğu yeni bir düzenleme tartışmaya açılmalıdır.”

Lisanslı Harita kadastro mühendisi Hakan Bekar ise düzenlemenin kamu barışı engelleyeceğini, usulsüzlüklere neden olacağını söyledi. Kamusal hizmetin rekabete açılamayacağını aktaran Bekar, “225 tane lisanslı büro var bizlerle irtibatları yok, odayla irtibatları yok. Bu işin muhatapları bizleriz bizlerle iletişime geçmediler. Büro sahipleri ve çalışan mühendisler mahkemede yemin ediyor. Bu bürolar harita kadastro mühendisliğinin noteri gibi” diye konuştu.

BİRGÜN

KAMUDA BUGÜN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER