SON EKLENENLER

‘İşverenin ortağıyız’ dediler sendikayı müdüre verdiler

Öz Maden-İş, Eysim Madencilik Müdürünü sendika temsilcisi yardımcılığına getirdi. Öz Maden-İş Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü "İşverenin rakibi değil sosyal ortağı ve dostuyuz" dedi.
10 Şubat 2021 21:23

Maden İşçisi Halil Özen’in silikozise yakalanarak yaşamını yitirmesiyle gündeme gelen Aydın’ın Çine ilçesindeki Eysim Madencilik’te örgütlü Hak-İş’e bağlı Öz Maden-İş fabrikanın müdürünü sendika temsilcisi olarak atadı. Öz Maden-İş Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü, “İşverenin rakibi değil sosyal ortağı ve dostuyuz. Çine’deki diğer işverenler de bizden çekinmesin” dedi.

Maden işçilerinin silikozise yakalanması ve buna bağlı ölümleriyle gündeme gelen Aydın Çine’de faaliyet gösteren Eysim Mineral Madencilik’te, patronun dayatmasıyla işçilerin üye yapıldığı Öz Maden-İş, asgari ücrete yüzde 17 oranında zam ve iki bayramda işçilere 500 TL ikramiye içeren 3 yıllık TİS’e imza atmıştı. Öz Maden-İş’in daha sonra baraj altında kalıp TİS yetkisini kaybetmesi üzerine bu defa taraflar aynı sözleşme çerçevesinde protokol imzaladı. Protokolle işçilerin ücreti 3 bin ila 3 bin 200 lira arasında kaldı, ikramiyeler ise asgari ücretin yarısı bile etmedi.

‘PATRONLAR ÇEKİNMESİN ONLARIN DOSTUYUZ’

Geçen hafta ise Eysim Madencilik’te Öz Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü’nün de katıldığı bir etkinlik düzenlendi. İşçilere ekmek arası köfte dağıtılan etkinlikte konuşan Kütükçü, Eysim Patronu Muhammet Demir’e minnettar olduğunu belirterek, “Amacımız işçi ve işveren dayanışmasını pekiştirmek. İşverenin rakibi değil sosyal ortağı ve dostuyuz. Çine’deki diğer madenlerde örgütlenmek istiyoruz. İşverenler bizden çekinmesin” dedi.

‘MÜDÜRÜ SENDİKACI YAPTILAR’

Gazetemizin ulaştığı bilgilere göre Öz Maden-İş, Aydın Bölge Temsilci Yardımcısı olarak Eysim Madencilik Kalite Güvence Müdürü Volkan Karasulu’yu görevlendirdi.

Konu ile ilgili görüştüğümüz Eysim Madencilik’ten bir işçi yaşadıkları süreci şöyle anlattı: “Üç yıl önce bize üye olun dediler, biz de Öz Maden-İş’e üye olduk. Sendikalı olunca sağlık, çalışma koşulları ve ücret konusunda değişiklikler olur diye düşünüyorduk. Fakat bu koşulların düzelmesi bir yana bazı şeyler daha da kötü hale geldi. İki ikramiye denen şey asgari ücretin yarısı bile etmiyor. Biz normalde 8 saat çalışıyorduk. Geçen ay fabrikada bazı ekipmanların tamir ve bakımı için üretim 15 gün durunca şimdi o boşluğu doldurmak için 1 aydır 12 saat çalışıyoruz. Yemek arası bile 20 dakika, hemen yiyip üretimin başına geçmen gerekiyor. Biz bu sorunlarla uğraşırken sendika bir şeyler yapmak yerine ekmek arası köfte dağıtıyor. 3 bin TL maaş alıyorum, asgari ücretle aramda 150 TL var. Buna da bir söz bulmuşlar bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek sendikacılığı diye. Bu patron sendikacılığından başka bir şey değil.”

‘İŞVEREN SENDİKACILIĞINI GÖRMÜŞTÜK AMA BU BAŞKA!’

Bir başka işçi ise aynı fabrikada çalışan ve geçen sene silikosiz nedeniyle yaşamını yitiren Maden İşçisi Halil Özen’i hatırlatarak, “Bizim en önemli talebimiz işçi sağlığı ve iş güvenliği. Fakat sendika burada bir şey diyor mu diye soruyorsan kesinlikle hayır. Zaten sendika temsilcilerini işverene en yakın kişilerden oluşturdular ki patronun başı ağrımasın. Müdür aynı zamanda sendikanın temsilci yardımcısı. İşveren sendikacılığını görmüştük ama Öz Maden-İş olayı daha fazla ileriye götürerek direkt işveren temsilcilerini sendika yöneticileri olarak görevlendirdi. Bundan sonra konuşacak pek bir şey kalmıyor” dedi.

Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Öz Maden-İş Aydın Bölge Temsilciliği yetkilileri açıklama yapmayacakları belirtti. Öte yandan geçen günlerde açıklama yapan Öz Maden-İş iş kolu barajını aştığını yeniden yetkili sendika olduğunu duyurmuştu.

GMİS: PATRON SENCİKACILIĞININ PRATİK BİR ÖRNEĞİ

Genel Maden-İş’in (GMİS) ise 7 ayrı işletmede sürdürdüğü örgütlenme çalışması uzun yargı süreçleri, işten atmalar ve patronların işçilere Öz Maden-İş Sendikasını dayatmasına rağmen devam ediyor.

Evrensel’e konuşan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, sendika olarak Çine’de 6 yıldır örgütlenme mücadelesi verdiklerini ancak işten atmaların yaşandığını ve uzun yargı süreçlerine takıldıklarını anlattı. Yeşil, “Şimdi de işverenlerin davetiyle tepeden örgütlenen bir sendika ile Çine’de verdiğimiz mücadele baltalanmak isteniyor. Öz Maden-İş’in Aydın Bölge Temsilciliğine Eysim Lojistik Müdürünü ataması patron sendikacılığının pratik bir örneğidir. Bu sadece Çineli madencilerin mücadelesine değil işçi sınıfı davasına da büyük bir ihanettir. Öz Maden-İş Genel Başkanı olmazsa olmaz unsurlarımız yok diyor. Bizim olmazsa olmazımız işçilerin insan onuruna yaraşır bir ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması olmazsa olmazımızdır” diye konuştu.

Ayrıca Polat Madencilik’te de patronun yetkiye itiraz ettiğini ifade eden Yeşil, “İstinaf mahkemesi kısa zamanda sonuçlanacak ve toplu sözleşme görüşmelerine başlayacağız. Bununla birlikte 5-6 madende daha örgütlenmek için mücadele ediyoruz. Buradan söz veriyoruz ki işyeri temsilcilerini ve sendika yöneticilerini işçiler kendileri seçimle belirleyecek. İşçinin onayı olmadan bir imza bile atmayacağız” dedi.

EVRENSEL

KAMUDA BUGÜN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER