SON EKLENENLER

Facebook'un başı sahte hesaplarla belada

Facebook, sahte hesap silmekle görevli personeline sessizlik anlaşması karşılığında 68 bin dolar tazminat teklif etti. İddialar doğru ise Facebook yeni bir soruşturma geçirebilir.
02 Ağustos 2021 06:46

Facebook, eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın seçildiği 2016 seçimlerinde oylamayı etkileyen sahte hesaplar nedeniyle büyük bir sıkıntı çekti. Cambridge Analytica şirketine satılan veriler nedeniyle ortaya çıkan skandal, farklı bir şekilde yeniden gündemde. İddiaya göre Facebook, seçimleri etki altına alan sahte hesap kaldırmayı çok da önemli görmüyor. Bu iddianın sahibi ise eski Facebook çalışanı Sophie Zhang.

68 BİN DOLARLIK TAZMİNAT

Zhang’e göre Facebook kendisine 68 bin dolar tazminat teklif etti. Peki ama Sophie Zhang bu tazminatı neden almadı?

İddialara bakılırsa Facebook, Sophie Zhang‘a 68 bin dolar vermek için bir tür sessizlik anlaşması yapmasını istedi. Buna göre Zhang, tazminatı aldıktan sonra Facebook aleyhinde konuşamayacaktı.

Sophie Zhang, bu anlaşmayı kabul etmedi ve Facebook yönetiminin sahte hesap engelleme ve bu sahte hesapların nasıl ve kimler tarafından oluşturulduğuyla ilgilenmediği iddiasında bulundu.

Facebook yönetimi ise Zhang’in tutucu sosyal medya kontrol anlayışı nedeniyle anlaşamadıklarını açıkladı.

ZHANG'IN KISA SÜREDEKİ YÜKSELİŞİ

Zhang, ilk olarak 2018 yılında Facebook’ta düşük seviyeli bir veri bilimcisi olarak çalışmaya başladı. Ancak 2019 yılında Zuckerberg’in Senato’da ifadeye çağrılmasıyla ciddi boyuta varan Cambridge Analytica skandalı, Zhang’ın görev tanımını da değiştirdi.

Sophie Zhang, MIT Technology Review’e verdiği röportajda 2019 yılından sonra Facebook için seçimleri etkileyen sahte hesapları bulup silmeye başladığını anlatıyor. Facebook’a, 2019 yılında bu kritik göreve geldikten sonra sürekli rapor sunduğunu açıklayan Zhang, bu raporlara önemli notlarda ekliyordu.

Buna göre Zhang, Facebook sahte hesap sorununu Hindistan, Meksika, Afganistan ve Güney Kore de dahil olmak üzere düzinelerce ülkede tespit etti. Zhang raporda, bu sahte hesapların politikacıların halkı yanıltmak için politikacılar tarafından etkin şekilde kullanıldığı da iliştirdi. Facebook yönetimi ise Zhang’ın iddialarını kabul etmedi.

Cambridge Analytica skandalı, Facebook’un kişisel verilerini paylaştığı şirketin, Facebook’tan izinsiz bir şekilde bu verileri satması ile başladı. Ancak asıl skandal bu verilerin Rusya kaynaklı hesaplar tarafından binlerce sahte hesap olarak kullanılması ile ortaya çıktı. Bu Rus hesaplar, garip bir şekilde ABD seçimlerinde Trump yanlısı binlerce sahte hesapla seçimleri etkilemeye çalıştı.

YENİ ÇAĞ

KAMUDA BUGÜN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER