SON EKLENENLER

Çalışanlar dikkat! 'Yanıltıcı beyana' tazminat kararı...

Çalışan, iş başvurusu yaparken sabıka kaydı bulunmasına rağmen, gizleyerek sabıkasız olduğunu beyan etti. Ancak işverenin durumu öğrenmesiyle işine tazminatsız son verildi.
06 Mayıs 2021 16:12

İşçinin açtığı davada yerel mahkeme kıdem tazminatını alır diye değerlendirirken, Yargıtay, yapılan hareketi ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık olarak yorumladı ve kıdem ve ihbar tazminatını da alamayacağını değerlendirdi.

Böylece, işe girmeden önce işlediği adam yaralama suçundan dolayı oluşan sabıkasını gizleyerek, sabıkasız olduğunu beyan eden çalışanı işverenin sonradan öğrenmesi üzerine tazminatsız çıkarmayı Yargıtay haklı buldu.

İçtihat Metni:

9HD 06.06.2000tarih, 2000/4727 esas, 2000/7993 karar

.....
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 17/II-a maddesinde: “Hizmet akdi yapıldığı sırada, bu akdin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması” ahlak ve iyiniyet kurallarına uygun olmayan bir hali oluşturur. Davacı işçi işe girmeden önce müessir fiil suçundan hüküm giymiş olduğu halde ise giriş formunda hiçbir sabıkası yani mahkumiyeti bulunmadığı şeklinde cevap vermiştir. Daha sonra davalı işveren durumu öğrenmesi üzerine anılan kural uyarınca fesih yetkisini kullanmıştır. Bu durumda davacı işçinin ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanmadığı açıktır. O halde davanın reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, ....

 

SGKREHBERİ

KAMUDA BUGÜN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER